شماره 1
یکی از ابزار جنگ نرم = جنگ روانی
یکی از مسائل مهمی که در جهان امروز مورد توجه سیاستمداران کشورهای استکباری غرب میباشد، این است که برای دستیابی به اهداف استعماری خود، از مسائل روانی و تبلیغاتی بهره میگیرند که اصطلاحا به آن «جنگ روانی» میگویند. مهمترین ابزاری که در جنگ روانی از آنها استفاده میشود، «تبلیغات» و لوازم آن، مثل نشریات، کتابها، سخنرانیها و رسانههای گروهی - اعم از داخلی و خارجی میباشند. بنابراین، یکی از اصولی که قدرتهای استعماری در برخوردهای ظالمانه خود با دیگر کشورها به آن توجه کامل دارند و از آن بهره لازم را میبرند، تبلیغات است. تبلیغات در دنیای امروز یعنی «کوشش کم و بیش سیستماتیک که هدف نهایی آن شکل دادن به عقاید، نگرش و رفتار مردم در جهت خاصی است که مورد نظر دستگاه تبلیغاتی میباشد». پس در جنگ روانی، هدف این است که در عقاید، احساسات، گرایشها و تفکرات، تغییر ایجاد کنیم که این خود باعث تغییر در ساختار شخصیتی و رفتار افراد خواهد شد و البته این امر بر پایه تبلیغات استوار است. این نحوه از برخورد، مخصوص عصر حاضر نیست و قبلاً نیز بدین شیوه عمل میشده است. در طول تاریخ،
در طول تاریخ، ملتها در برخوردهایی که با یکدیگر پیدا میکردند، علاوه بر درگیریهای مادی و نظامی، از مسائل روانی نیز برای تحت فشار قراردادن طرف مقابل استفاده میکردند. در زمان ظهور اسلام نیز که منافع بسیاری از ظالمان به خطر افتاده بود، از این شیوه توسط دشمنان اسلام، خصوصا منافقین استفاده میشد. که در قرآن کریم، آمده است:
«چون [منافقان]با اهل ایمان برخورد کنند، میگویند ما ایمان آوردهایم و چون با شیطانهای خود خلوت کنند، میگویند ما در باطن با شماییم؛ جز اینکه مؤمنان را استهزا میکنیم».
در جنگ جهانی اول نیز تبلیغات به عنوان حربهای در خدمت استعمارگران درآمد. هدف اصلی این نوع تبلیغ، استثمار فکری ملتهای ستمدیده جهان در مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بود. آنان برای توجیه این عمل ناپسند خود، افکار عمومی کشورها را به بیراهه کشانده، فریب میدادند و این امر در طی جنگ جهانی دوم از چنان اهمیتی برخوردار شد که طرفین جنگ در به کار بستن آن به رقابت برخاستند. به این ترتیب، جنگ روانی در مواردی بیش از جنگ نظامی اهمیت پیدا کرد و جزئی از فعالیتهای سیاسی، نظامی، اقتصادی و اجتماعی کشورها قرار گرفت.
روانشناسی تبلیغات، در پی تغییر نگرش و باورهای افراد است و میخواهد نگرشها و باورهای افراد را از آن خود کند؛ اما برای تحقق این امر، یعنی نگرشها و باورها و سرانجام شخصیت و رفتار افراد، باید از جهات مختلف، بر آن آگاهی داشت که به بعضی از مهمترین آنها اشاره میشود.
شناخت ماهیت انسان، ویژگیهای شناختی افراد مورد نظر، ویژگیهای عاطفی افراد مورد نظر، انگیزهها، امیال و آرزوهای افراد و مسائل دیگری از این قبیل که میتوانند انسان را نسبت به افراد مورد نظر آگاه کنند و توان انسان را بالا ببرند، از مهمترین روشها، برای یافتن راهکارهای تبلیغاتی و تحت تأثیر قرار دادن جامعه میباشند.
ادامه در شماره 2به لطف خدای متکبر و مهربان